Er zijn verschillende manieren waarop je een tussenjaar voor, tijdens of net na je opleiding in kunt vullen. Ga bijvoorbeeld reizen, of schrijf je in om in het buitenland te gaan werken tijdens het tussenjaar. Steeds populairder is in je tussenjaar vrijwilligerswerk uitvoeren. Er zitten verschillende voordelen aan vrijwilligerswerk. Denk bijvoorbeeld aan de kans om in verschillende keukens te kijken. Het geeft je voor jezelf een beter beeld van hetgeen je echt leuk vindt! Dit helpt je wanneer je nog een keuze over je vervolgopleiding moet maken, of wanneer je straks op zoek gaat naar je eerste baan. Daarnaast bouw je aan vriendschappen en een zakelijk netwerk bij het uitvoeren van vrijwilligerswerk. Het gaat vaak om vriendschappen voor het leven!
Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over in je tussenjaar vrijwilligerswerk uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen vrijwilligerswerk in Nederland of in het buitenland, vrijwilligerswerk in een goed ontwikkeld land of juist een ontwikkelingsland, enzovoorts. Wat voor vrijwilligerswerk lijkt jou leuk om uit te voeren in je tussenjaar?
Alle vrijwilligerswerk tussenjaarprogramma’s
Hieronder vind je het aanbod aan vrijwilligerswerk tussenjaarprogramma’s in het buitenland.
Vrijwilligerswerk in Benin
Vrijwilligerswerk in Ecuador
Vrijwilligerswerk in Tanzania
Vrijwilligerswerk in Zambia en Zimbabwe – Combinatiereis
Vrijwilligerswerk in Thailand
Vrijwilligerswerk in Guatemala
Vrijwilligerswerk in Malawi
Vrijwilligerswerk in Sri Lanka
Vrijwilligerswerk in Nepal
Vrijwilligerswerk in Tanzania en Kenia – Combinatiereis
Redenen om voor vrijwilligerswerk in een tussenjaar te kiezen
Een tussenjaar is bedoeld om jezelf te ontwikkelen en de wereld te ontdekken. Je bent misschien nog niet toe aan een vervolgopleiding of je werkzame leven en wilt eerst meer van de wereld zien. Als vrijwilliger heb je hier alle kans toe! Je doet nieuwe contacten op, leert los van je ouders te leven en krijgt nieuwe inzichten in wat je leuk vindt of juist wat je helemaal niet wilt later. Niet onbelangrijk; als vrijwilliger draag je bij aan een positieve verandering elders.
Vrijwilligerswerk in Nederland tijdens je tussenjaar
Vrijwilligerswerk kun je zowel in Nederland, als in het buitenland uitvoeren. Waar de meeste scholieren en studenten voor vrijwilligerswerk in het buitenland kiezen, biedt ook Nederland voldoende kansen om je te ontwikkelen. Ga bijvoorbeeld als vrijwilliger werken in een ziekenhuis of verzorgingstehuis. Je bent verantwoordelijk voor het contact met de patiënten die hier opgenomen zijn. Het is heel waardevol werk, daar je hun belangrijkste aanspreekpunt bent overdag. Ook Nederlandse stichtingen zijn regelmatig op zoek naar vrijwilligers. Geef bijles aan kinderen met een achterstand, organiseer leuke evenementen voor jongeren in stadswijken, enzovoorts.
In je tussenjaar als vrijwilliger werken in het buitenland
Naast de mogelijkheid om binnen Nederland als vrijwilliger aan het werk te gaan tijdens je tussenjaar, kun je ook voor vrijwilligerswerk in het buitenland kiezen. Onder meer vrijwilligerswerk in Amerika en Australië is populair. Met name in de nationale parken, maar bijvoorbeeld ook op een ranch wordt regelmatig gezocht naar vrijwilligers. Je bent verantwoordelijk voor het onderhoud aan het nationaal park, of het toezien op het gedrag van bezoekers om zo flora en fauna te beschermen. Op een ranch zorg je voor de verzorging van de paarden. Er zijn ook veel ranches waar dergelijk werk betaald wordt.
Als 16 of 17-jarige naar het buitenland
Op een 16 of 17-jarige leeftijd een tussenjaar nemen om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen is een avontuurlijke en verrijkende ervaring. Hoewel je nog jong bent, openen deze programma’s deuren naar zelfstandigheid, bieden ze de mogelijkheid om nieuwe vrienden te maken van over de hele wereld en helpen ze je om een beter inzicht te krijgen in wat je in de toekomst wilt doen. Het is een stap in een wereld van nieuwe ervaringen die je blik op de wereld en jezelf zal verbreden.
Maar doe dit uiteraard wel in goed overleg met je ouders, want je hebt onder de 18-jaar nog altijd verantwoording en goedkeuring nodig van hen! Ook zullen niet alle tussenjaar programma’s in het buitenland geschikt zijn, kijk daarom goed naar de vereisten en neem desnoods contact op met de partij in kwestie om te zien wat er mogelijk is.
Vrijwilligerswerk in een minder ontwikkeld land
Niet alleen in goed ontwikkelde landen als Nederland, Amerika en Australië zoekt men regelmatig naar vrijwilligers. Je kunt ook kiezen voor vrijwilligerswerk in een minder ontwikkeld land. Denk bijvoorbeeld aan landen als Ethiopië of Rwanda. Om in dergelijke landen deel te nemen aan een vrijwilligersproject, is het verstandig je in te schrijven bij een Nederlandse organisatie. Er zijn verschillende organisaties die reizen voor vrijwilligers aanbieden. Houd er rekening mee, dat een dergelijke reis niet gratis is. Je betaalt altijd voor de service die deze organisaties je bieden.
Het voordeel van vrijwilligerswerk in je tussenjaar uitvoeren via zo’n organisatie, is dat je vaak niet alleen bent. Daarbij is de veiligheid zo goed mogelijk gegarandeerd. In minder ontwikkelde landen blijf je kwetsbaar als Nederlandse vrijwilliger of toerist. Het werk wat je uitvoert in deze landen is heel dankbaar. Je bouwt aan de ontwikkeling van scholen, helpt lokale boeren bij het aanleggen van irrigatiekanalen op hun akkers, enzovoorts. Je pakt vaak hele specifieke, lokale problemen aan met de andere vrijwilligers. Houd er rekening mee, dat een dergelijk vrijwilligersproject vaak circa een half jaar in beslag neemt. Je keert daarna terug naar huis, of combineer het project met een periode van reizen in het buitenland.
Stage in het buitenland
Sommige vrijwilligersprojecten in het buitenland worden aangeboden als een stage. De stage is net als het vrijwilligerswerk onbetaald. Belangrijk verschil is dat je voor een stage een opleiding moet hebben afgerond of hier mee bezig moet zijn. Dit maakt dat je zo’n stage vaak nog niet kunt plannen in een tussenjaar voorafgaand aan een vervolgopleiding. Denk bijvoorbeeld aan een geneeskunde stage in een land als Ghana of Ethiopië.
Veelgestelde vragen over in een tussenjaar vrijwilligerswerk doen
Scholieren en studenten die overwegen in hun tussenjaar vrijwilligerswerk te gaan doen moeten hier vaak het nodige voor regelen. Welke organisatie helpt mij aan vrijwilligerswerk in Nederland, of het buitenland? Moet ik voor vrijwilligerswerk in het buitenland in inenting en vaccinatie regelen? Enzovoorts. Hieronder vind je de vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp. Heb je zelf nog een vraag? Laat deze in dat geval achter in de reacties onderaan de pagina.
Waarom in een tussenjaar vrijwilligerswerk doen?
Vrijwilligerswerk in je tussenjaar uitvoeren biedt verschillende voordelen. Het verbreedt je horizon, maakt dat je nieuwe contacten opdoet en je de wereld en jezelf beter leert kennen.
Kan ik in een tussenjaar vrijwilligerswerk in het buitenland doen?
Vrijwilligerswerk kun je zowel in Nederland, als in het buitenland doen. Vrijwilligerswerk in het buitenland valt goed te combineren met bijvoorbeeld een reis.
Welke landen bieden vrijwilligerswerk aan voor mijn tussenjaar?
Er zijn diverse landen waar je terecht kunt voor het uitvoeren van vrijwilligerswerk in je tussenjaar. Ga bijvoorbeeld helpen op een ranch, in een nationaal park of bijvoorbeeld bij een school.
Kost vrijwilligerswerk in het buitenland geld?
Het kan voorkomen dat je vrijwilligerswerk in je tussenjaar uitvoert via een externe partij. In dit geval betaal je vaak eenmalige kosten. De organisatie regelt vervolgens de rest voor je.
Wanneer kan ik vrijwilligerswerk doen in mijn tussenjaar?
De een kiest voor een tussenjaar voorafgaand aan een vervolgopleiding, de andere plaat het tussenjaar tijdens of na de opleiding. Vrijwilligerswerk kun je in de basis het hele jaar door doen.