Tussenjaar in het buitenland

Jaarlijks kiest een grote groep studenten en scholieren voor een tussenjaar in het buitenland. Niet voor niets, want een tussenjaar in het buitenland biedt verschillende kansen. Je bouwt aan een netwerk, maakt nieuwe vriendschappen en leert de wereld kennen. Bij een jaar naar het buitenland heb je verschillende mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld voor een rondreis door Europa, een reis naar Australië of bijvoorbeeld een tussenjaar in Amerika of ga werken in het buitenland. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over een tussenjaar in het buitenland. Zo ga je goed voorbereid op pad! 

Diverse opties bij een jaar naar het buitenland 

Een jaar naar het buitenland begint bij het plannen van de reis. Wanneer je voor een reis binnen Europa kiest, heeft dit wat minder voeten in de aarde dan bij een tussenjaar in Zuidoost-Azië of bijvoorbeeld Amerika. Denk aan het visum wat tijdig moet worden aangevraagd, inentingen die je moet halen, enzovoorts. Zorg er om deze redenen voor, dat je op tijd begint met het maken van plannen voor een tussenjaar in het buitenland. 

Rondreis door Europese landen 

Leer Europa beter kennen, door tijdens een tussenjaar door Europese landen te trekken. Je kunt kennismaken met de Zuid-Europese cultuur, maar bijvoorbeeld ook een reis maken door het oostelijk deel van het continent. Om inspiratie op te doen kun je reisverslagen van andere mensen lezen. Online zijn tal van deze reisverslagen te vinden. Je kunt er je eigen draai aan geven! Bij een rondreis door Europa hoef je in de meeste gevallen geen visum aan te vragen, evenals dat inentingen niet noodzakelijk zijn. Je hebt deze vaak al als kind gehad. 

Tussenjaar in Australië plannen 

Naast een rondreis door Europa is ook een tussenjaar in Australië een interessante optie. Veel mensen kiezen voor dit land, vanwege het klimaat, de fijne cultuur en de prachtige natuur die je hier vindt. Let goed op de temperaturen in Australië, het kan er erg warm worden. Mogelijk is het een reden om het land in een specifiek seizoen te bezoeken. In Australië vind je veel lokale boeren, die de hulp van Nederlandse scholieren en studenten goed kunnen gebruiken. Het kan een reden zijn om een tussenjaar in Australië te combineren met het werken in dit land. 

Reis naar Amerika in je tussenjaar 

Een derde optie is een reis naar Amerika. Wie droomt er niet van een bezoek aan steden als Los Angeles, New York en bijvoorbeeld San Francisco? Houd er bij de keuze voor Amerika rekening mee, dat je al ver voor vertrek een visum aan moet vragen. Dit kan best even duren! Daarbij is een tussenjaar in Amerika een relatief dure optie. Het leven in Amerika is op sommige vlakken een stuk duurder dan in Nederland. Met name groente en fruit kost er veel! Je wilt niet iedere avond in de snackbar neerploffen tijdens je tussenjaar. Bij rondreis door Amerika kan het erg leuk zijn om een camper te huren. Sommige campers mag je besturen met een regulier autorijbewijs. 

Backpacken in Zuidoost-Azië 

Ook geliefd bij veel studenten en scholieren: een rondreis door Zuidoost-Azië. Je kent de beelden van de jonge studenten met een backpack vast. Landen als Indonesië, Thailand en Vietnam zijn zeer in trek. Mede ook door het feit, dat het leven er erg goedkoop is. Het duurst zijn de vliegtickets voor je reis naar Azië. Let op, je dient ruim voor vertrek een aantal inentingen te halen om ziektes te voorkomen bij je verblijf in deze landen. Het leven is er heel anders dan in Nederland. Tijdens een tussenjaar dompel je jezelf onder in een andere cultuur, wat je nieuwe inzichten kan geven. Het is voor sommige scholieren en studenten een goede reden om een tussenjaar in Zuidoost-Azië te overwegen; ze willen zichzelf beter leren kennen.  

Tussenjaar in het buitenland in je eentje of samen 

Niet alleen dien je bij een tussenjaar in het buitenland een keuze te maken uit verschillende bestemmingen. Denk ook na over het verschil tussen een reis in je eentje en een reis samen met een goede vriend of vriendin. Mogelijk vinden je ouders het spannend, wanneer je in je eentje naar Amerika of bijvoorbeeld Zuidoost-Azië reist. Door samen met een goede vriend of vriendin te gaan is de kans kleiner dat je wat overkomt. Je bent immers altijd samen! Sommige mensen starten samen en leren ter plaatse al snel andere reizigers kennen, welke ook een tussenjaar genomen hebben. Mogelijk kunnen jullie samen optrekken tijdens de rondreis door een land of continent. 

Veelgestelde vragen over een tussenjaar in het buitenland 

Bezoekers van deze website stellen regelmatig vragen over een tussenjaar in het buitenland. Wat zijn bijvoorbeeld de leukste landen voor een tussenjaar? Wat kun je allemaal doen als je een jaar naar het buitenland gaat? Enzovoorts. Hieronder vind je de antwoorden op de vragen die het meest gesteld zijn over een tussenjaar in het buitenland. Wanneer je zelf nog een vraag hebt, kun je deze achterlaten in de reacties onderaan de pagina. 

Wat is een leuke bestemming voor een tussenjaar in het buitenland?

Bij een tussenjaar in het buitenland kun je verschillende bestemmingen overwegen. Denk aan een tussenjaar in Amerika, in Australië of bijvoorbeeld in Zuidoost-Azië. Ook een rondreis door Europa is populair.

Kan ik ook werken bij een tussenjaar in het buitenland?

Combineer een tussenjaar in het buitenland met werken over de grens. In het eerste deel van je tussenjaar werk je, om zo voldoende spaargeld te hebben voor je rondreis in het tweede deel.

Is een tussenjaar in Australië een goed idee?

Een tussenjaar in Australië kan een heel goed idee zijn, wanneer je werken en reizen wilt combineren. Er zijn veel lokale boeren, waar je als student of scholier kunt werken. De boer voorziet je van eten en onderdak.

Gaan veel mensen naar Amerika in een tussenjaar?

Veel scholieren en studenten dromen van een tussenjaar in Amerika. Reis langs de grootste steden, of huur een camper en trek door de gebieden rond deze wereldsteden. Houd er rekening mee dat het leven duur is in Amerika.

Waarop moet ik letten bij een tussenjaar in het buitenland?

Bij een tussenjaar in het buitenland is het belangrijk om ruim voor vertrek plannen te maken. Zoek uit of je inentingen moet halen en het aanvragen van een visum bijvoorbeeld verplicht is.

Plaats een reactie