Wat te doen tijdens een tussenjaar

Na een jaar hard te hebben geleerd, is het je gelukt: je bent geslaagd voor je havo, vwo of vmbo! Voordat je aan een vervolgopleiding op het ROC, de hogeschool of universiteit begint, is het tijd voor een tussenjaar. Een moment voor jezelf, bedoeld om te bekijken wat je echt leuk vindt en straks wilt gaan doen na je opleiding.

Veel jongeren weten vaak nog niet, welke opleiding bij hun interesses past. Mede door het feit, dat al op jonge leeftijd bepaald moet worden welk beroep je straks uit wilt oefenen. Een tussenjaar is niet alleen interessant na het behalen van je vmbo, havo of vwo. Ook na je afstuderen kun je besluiten eerst een jaartje wat anders te doen. In dit artikel vind je verschillende tussenjaar ideeën. Wat te doen in een tussenjaar

Alle tussenjaar programma's

Wil jij in Nederland blijven, of wil je liever naar het buitenland? Weet je al welke functie je wil gaan uitvoeren, oftewel welke baan je wil gaan nemen? Wat je ook wil, je vindt de tussenjaar-programma's hier allemaal! En met ons handige zoekformulier vind je al snel welke opties er voor jou beschikbaar zijn!

Luxe resort in Frankrijk (Flaine) zoekt een bedieningstopper voor komende winter!

Functie: Horecamedewerker
Ben jij gek van Frankrijk? Dan is deze vacature in Frankrijk voor jou! Een luxe resort is op zoek naar een gemotiveerde bedieningstopper. Dit is jouw kans om een unieke tijd te beleven! Lees snel deze vacature in het buitenland verder.

Run met je partner of vriend(in) een chalet in een skigebied

Functie: Chalet Host
Samen op avontuur? Het kan! Run samen met je partner, vriend of vriendin een chalet in een bruisend skigebied. Jouw werkomgeving bestaat uit sneeuw, zon en bergen. Lucky you! Loop een onvergetelijk winterseizoen niet mis en solliciteer vandaag nog!

Word Customer Care Advisor voor luxe beautymerk in Lissabon

Functie: Customer Care Advisor
Wil jij werken voor één van de grootste, meest bekende beautymerken? Dan is dit écht iets voor jou! Jij kunt gaan werken als Customer Care Advisor in Lissabon! Combineer beauty en travel en ga het avontuur aan!

Ga aan de slag als Customer Service Agent in Malta

Functie: Customer Service Agent
Wil je het eilandleven in Malta ontdekken? Dan is deze baan echt iets voor jou! Begin met werken op het betoverende en zonnige Malta. Bezorg klanten de beste online ervaring! Met een team van meer dan 200 agents verspreid over Malta en Gibraltar, zul je klanten assisteren.

Zon, zee en social media: jouw nieuwe baan in Lissabon!

Functie: Klantenservice medewerker
Ben jij geïnteresseerd in de digitale wereld en wil je zo snel mogelijk starten in het buitenland? In het authentieke Lissabon kun jij gaan werken als klantenservice medewerker voor het bekendste Social Media platform ter wereld. Lees snel verder voor alle details over deze gave vacature!

Ga werken als Travel Agent in Lissabon

Functie: Travel Agent
Hoe tof is dit? Je kunt gaan werken als Travel Agent voor een groot, internationaal platform voor het boeken van zakelijke reizen. Lees snel verder en ontdek meer over deze vacature in Lissabon!

Help Nederlandse klanten van Bol.com remote vanuit Griekenland!

Functie: Klantenservice medewerker
Altijd al willen werken in Griekenland? Lees dan snel verder, want dan is deze baan als remote klantenservice medewerker voor bol.com wel perfect voor jou! Jij mag kiezen waar in Griekenland je aan de slag gaat! Mocht je liever op kantoor willen werken, kan dit als je in Thessaloniki woont.

Ga aan de slag als klantenservice medewerker voor Bol.com in Portugal!

Functie: Klantenservice medewerker
Met jouw stralende personality en gezonde dosis empathie kan jij Nederlandse klanten van Bol.com helpen met hun vragen. Jij maakt ze weer helemaal happy! En dat vanuit het prachtige Lissabon of remote in Portugal, waar jij volop kan genieten van het Portugese leven!

(Hobby-) koks gezocht voor chalets in diverse wintersportgebieden!

Functie: Kok
Toe aan een nieuwe uitdaging? Combineer dan jouw passie voor koken met een avontuur in het buitenland! Voor diverse chalets in Oostenrijk, Italië en Frankrijk worden nog enthousiaste (hobby) koks gezocht. Lees gauw verder en ontdek alle ins & outs van deze vacature in de sneeuw!

Werk als CS specialist bij een toffe scale-up in Valencia!

Functie: Customer Service Agent
Wil jij genieten van het Spaanse leven en ben jij het Nederlandse en/of Vlaamse klantenservice talent wat deze snelgroeiende scale-up zoekt? Lees dan snel verder om alle ins & outs te ontdekken van deze toffe vacature in het zonnige Valencia!

Tussenjaar ideeën in binnen- of buitenland 

Een eerste vraag die je jezelf kunt stellen bij een tussenjaar: kies ik voor een tussenjaar in binnen- of buitenland? Een tussenjaar in het buitenland is onder jongeren de populairste keuze. Weg van huis, samen met een goede vriend of vriendin op pad om de wereld te ontdekken. Bij een tussenjaar in het buitenland heb je keuze uit verschillende bestemmingen. Onder meer een rondreis door Australië is al jaren zeer populair onder jongeren. Ook een tussenjaar in Amerika is geliefd. Houd er rekening mee, dat je voor beide reizen flink wat geld gespaard moet hebben om dit te kunnen bekostigen. Een tussenjaar in Nederland of elders in Europa is aanzienlijk goedkoper. 

Mooie rondreizen door Europa 

Op internet vind je veel informatie over rondtochten door Europa, maar bijvoorbeeld ook door Zuidoost-Azië en Amerika. Het geeft je veel inspiratie voor de reis die je zelf maakt tijdens je tussenjaar in het buitenland. Mocht je voor een tussenjaar in Nederland kiezen, dan kan het erg leuk zijn om het land op de fiets te verkennen. Er zijn prachtige fietstochten die dwars door Nederland lopen. Het laat je ons land van een hele andere kant zien, dan je gewend bent vanuit de auto of de trein.  

Begin tijdig met het maken van plannen

Zorg dat je tijdig begint met het maken van plannen voor een tussenjaar in binnen- of buitenland. Bij een tussenjaar in het buitenland kan het bijvoorbeeld noodzakelijk om een visum aan te vragen, je in te laten enten tegen verschillende ziektes, enzovoorts. Online is ontzettend veel informatie te vinden over hetgeen je nodig hebt om verschillende landen te kunnen bezoeken. Houd er rekening mee, dat het aanvragen van een visum en het behalen van je vaccinaties vaak al snel meerdere maanden in beslag neemt. Zou je hier te laat mee beginnen, dan ontkom je niet aan het uitstellen van de reis. Dat is zonde! 

Een ander belangrijk aspect is het klimaat in andere landen. Je wilt voorkomen dat je in het regenseizoen in het buitenland zit. Dit maakt de reis minder leuk. 

Werken of reizen in een tussenjaar 

Tot nu toe las je verschillende tussenjaar ideeën voor een reis in binnen- en buitenland. In plaats van reizen kun je ook besluiten een jaar te gaan werken. Zo doe je niet alleen ervaring op voor als je straks klaar bent met studeren. Ook bouw je aan een netwerk en kun je alvast kijken binnen welke branche je jezelf prettig voelt. Niet onbelangrijk: door in een tussenjaar te gaan werken bouw je vermogen op om straks op jezelf te kunnen gaan wonen. Je hebt voldoende geld voor een compleet interieur, de huur in de eerste maanden, enzovoorts. 

Een goede combinatie van allebei is werken in het buitenland tijdens het tussenjaar. Onder meer in Australië worden hier talloze mogelijkheden voor geboden. Met name bij lokale boeren valt vaak veel werk te verzetten. Het leuke aan werken in het buitenland, is dat je werkgever hier soms ook onderdak voor je regelt en bijvoorbeeld mee kan denken over de rondreis die je na de periode van werken nog gaat maken in het buitenland. Tips van de lokale bevolking zijn vaak nog waardevoller, dan hetgeen je online leest. 

Vrijwilligerswerk in je tussenjaar 

Naast de mogelijkheid om betaald werk uit te voeren, kun je er ook voor kiezen om vrijwilligerswerk te doen. Vrijwilligerswerk levert je vaak hele leuke contacten op en zorgt er daarbij voor dat je jezelf beter leert kennen. Is werken in de zorg bijvoorbeeld iets voor je? Vind je het leuk om iets met je handen te doen, of is denken je kracht? Door je middels vrijwilligerswerk te oriënteren op hetgeen je echt leuk vindt, zal het straks makkelijker zijn om een vervolgopleiding te vinden. Tijdens je tussenjaar kun je open dagen van vervolgopleidingen bezoeken als een eerste oriëntatie. 

Veelgestelde vragen over tussenjaar ideeën 

Regelmatig stellen bezoekers vragen over het maken van plannen voor een tussenjaar. Wat te doen in een tussenjaar? Wat zijn leuke tussenjaar ideeën om je deze periode te kunnen vermaken? Enzovoorts. Hieronder vind je het antwoord op de vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp.

Waar kan ik heen in mijn tussenjaar?

Tijdens een tussenjaar kun je in Nederland blijven, maar ook gaan reizen. Onder meer een tussenjaar in Australië is populair. Ook een reis door Amerika wordt door veel studenten geambieerd.

Kan ik gaan werken in mijn tussenjaar?

Er zijn verschillende baantjes te vinden door scholieren die een tussenjaar plannen. Zo bouw je spaargeld op om je studentenkamer straks leuk en volledig naar je zin in te kunnen richten.

Kan ik werken en reizen combineren in een tussenjaar?

Bij een tussenjaar in het buitenland kun je reizen en werken goed combineren. Ga bijvoorbeeld werken bij een Australische boer. Zo spaar je geld om na het werken te kunnen gaan reizen.

Wanneer plan ik een tussenjaar?

Je kunt voor een tussenjaar kiezen tussen het behalen van je havo, vwo of vmbo en je vervolgopleiding. Ook plannen veel mensen een tussenjaar na hun vervolgopleiding, voordat ze gaan werken.

Wat zijn de leukste tussenjaar ideeën?

Leuke tussenjaar ideeën zijn het maken van een reis, het leren van een taal, vrijwilligerswerk doen, een stage lopen of bijvoorbeeld een cursus volgen.