Tussenjaar werken in het buitenland

Tijdens een tussenjaar in het buitenland is het ernaast werken steeds populairder geworden. Dit heeft verschillende redenen. Werken tijdens een tussenjaar biedt je de kans om spaargeld op te bouwen, voor een reis die je na de periode van werken plant. Als scholier heb je mogelijk nog niet voldoende budget om een half jaar door bijvoorbeeld Australië of Amerika te kunnen reizen. Een ander voordeel van werken in het buitenland tijdens een tussenjaar, is het feit dat je vaak onderdak en eten aangeboden krijgt. Zo hoef je hier niets voor te betalen in het eerste deel van je tussenjaar. 

Op deze pagina lees je meer over hetgeen waarmee je rekening dient te houden, wanneer je tijdens een tussenjaar werken in het buitenland overweegt. 

Voordelen van werken in het buitenland

Naast de financiële voordelen die werken in het buitenland tijdens een tussenjaar je opleveren, zijn er meer redenen om dit te overwegen. Je doet bijvoorbeeld tal van nieuwe contacten op, welke op een later moment nog eens van pas kunnen komen. In het bijzonder, wanneer je direct start in een branche waarin je later ook wilt gaan werken. Naast de contacten die een zakelijk karakter hebben, bouw je aan nieuwe vriendschappen. Leer samen met mensen van een andere nationaliteit de omgeving kennen, ga op in de lokale cultuur, enzovoorts. 

Leer meer over een vakgebied in het buitenland 

Wanneer je na een opleiding op het ROC, de hogeschool of universiteit voor een tussenjaar werken in het buitenland kiest, heb je de mogelijkheid om vakspecifieke kennis op te doen. In het buitenland werkt men vaak op een andere manier, dan dat we zaken in Nederland aanpakken. Deze kennis en de ervaring die je opdoet, zal op een later moment van pas komen in je werkzame leven. Het kan je daarbij inspireren om ook zaken in je eigen leven anders aan te pakken. 

Voorbeelden van landen waar je kunt werken in een tussenjaar 

Er zijn verschillende landen, waar werken tijdens een tussenjaar heel gebruikelijk is. Het ene land spreekt je wellicht meer aan, dan het andere. Daarbij hangt het samen met de wensen die je hebt voor een mogelijke rondreis na de periode van werken in het buitenland tijdens je tussenjaar. Binnen Europa kun je bijvoorbeeld werken in landen als Duitsland, België en Oostenrijk. Des te verder je naar het oosten gaat in Europa, des te lastiger zal het zijn om een geschikte baan te vinden. Ook Zuidoost-Azië, een populaire bestemming onder reizende scholieren en studenten, leent zich minder goed voor een tussenjaar werken in het buitenland. 

Werken bij een Australische boer in je tussenjaar 

Onder meer Australië ontvangt regelmatig Nederlandse scholieren en studenten, die tijdens hun tussenjaar in het buitenland werken. Met name lokale boeren in Australië kunnen de hulp van scholieren goed gebruiken. Help de boeren bij het oogsten, of het sorteren van de verschillende gewassen. In ruil voor de hulp die je de boer biedt, krijg je naast een financiële vergoeding vaak ook een slaapplek en eten in de avond. Op deze manier ben je heel voordelig uit. De financiële tegemoetkoming kun je opsparen, zodat je na het eerste deel van je tussenjaar te hebben gewerkt voldoende budget hebt om bijvoorbeeld rond te reizen. 

Als au pair werken in het buitenland 

Een van de populairste baantjes, is werken als au pair in het buitenland. Met name in Amerika is de vraag naar au pairs groot. Op werkdagen zorg je voor de kinderen van het gezin waar je au pair bent en combineer je dit bijvoorbeeld met wat simpele schoonmaakwerkzaamheden. In de weekenden en bijvoorbeeld de avonden ben je vrij en heb je de mogelijkheid om de stad of de omgeving hiervan te verkennen. Het is niet ongebruikelijk dat je als au pair bij het gezin waar je actief bent slaapt en eet. Groot voordeel hiervan is dat je zelf geen hoge kosten hoeft te maken voor een accommodatie. Zo wordt een tussenjaar in het buitenland heel voordelig. 

Werken bij Nederlands bedrijf in buitenlandse vestiging 

Om het jezelf makkelijk te maken, kun je ook overwegen om voor een Nederlands bedrijf te gaan werken in een buitenlandse vestiging. Voordeel hiervan is dat je de sollicitatiegesprekken nog in Nederland kunt voeren. Daarbij sta je in Nederland geregistreerd, wat vaak makkelijker is voor de korte periode die een tussenjaar behelst. 

Veelgestelde vragen over werken in het buitenland als student 

Er worden regelmatig vragen gesteld door bezoekers van deze website. Zij vragen zich bijvoorbeeld af of tijdens een tussenjaar werken in het buitenland een optie voor hen is. Waarop moet je letten, wanneer je een jaar wilt werken in het buitenland? Welke landen lenen zich hier goed voor? Bekijk hieronder de antwoorden op de vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp.

Kan ik tijdens een tussenjaar werken in het buitenland?

Tijdens een tussenjaar werken in het buitenland is heel populair. Er zijn verschillende landen waar men regelmatig Nederlandse scholieren en studenten werk biedt. Zij doen zo meer ervaring op, voordat ze gaan bijvoorbeeld gaan studeren.

Waarom gaan veel scholieren een jaar werken in Australië?

Australië is een populair land onder scholieren die tijdens een tussenjaar werken in het buitenland. In dit land zijn veel lokale boeren actief, die je hulp goed kunnen gebruiken.

Wat zijn de voordelen van werken in het buitenland in een tussenjaar?

Werken in het buitenland tijdens een tussenjaar biedt je tal van nieuwe ervaringen. Je bouwt een netwerk op, vergaart nieuwe kennis en hebt de mogelijkheid om het werken te combineren met een rondreis.

Kan ik direct na mijn vmbo, havo of vwo een jaar werken in het buitenland?

Je kunt direct na je vmbo, havo of vwo werken in het buitenland. Start bijvoorbeeld bij een lokale boer. Je hebt geen opleiding nodig om dit werk uit te voeren.

Hoeveel verdien ik als ik in een tussenjaar in het buitenland ga werken?

Het is logischerwijs afhankelijk van het land waar je tijdens je tussenjaar gaat werken, hoeveel je hier verdient. Soms krijg je in ruil voor werk een onderdak en eten. In het weekend verken je de omgeving.

Plaats een reactie