Werken als au pair in het buitenland

Het kan heel waardevol zijn om te kiezen voor een tussenjaar als au pair in het buitenland. Je bent hierbij onderdeel van een gastgezin, waarbij je zorg draagt voor de kinderen als hun ouders tijdelijk van huis zijn. In de basis valt het werken als au pair in het buitenland tijdens een tussenjaar te vergelijken met het oppassen op kinderen. Belangrijk verschil is dat het gastgezin je onderdak en eten biedt. Groot voordeel hiervan is dat je zelf geen accommodatie meer hoeft te regelen. Wel zo makkelijk en voordelig! 

In een tussenjaar als au pair in het buitenland werken valt goed te combineren met een rondreis door het land waar je als au pair aan de slag gaat. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten als je een dergelijk tussenjaar overweegt. 

Voordelen van werken als au pair in je tussenjaar 

De keuze voor een tussenjaar waarin je (gedeeltelijk) als au pair werkt in het buitenland biedt verschillende voordelen. Vaak is een tussenjaar in het buitenland erg duur. Je leeft in een hostel of huurt tijdelijk een appartement, om vanuit daar de omgeving en grote steden te bezoeken. Daar komen de kosten voor het eten en drinken, leuke activiteiten en een nachtje stappen nog bij. Het maakt dat een tussenjaar in het buitenland heel wat spaargeld vereist. Iets wat veel scholieren en studenten voor, na en tijdens hun studie over het algemeen nog niet hebben. Een studie is immers ook erg duur! 

Door als au pair in het buitenland te werken tijdens een tussenjaar betaal je niets voor je overnachtingen. Daarbij heb je geen omkijken naar het eten. Dit regelt een gastgezin voor je. Daar bovenop komt dat je voor iedere dag dat je werkt een financiële beloning krijgt. Dit kun je gebruiken om in het tweede deel van je tussenjaar rond te reizen in het land waar je als au pair werkt. 

Organisaties voor Nederlandse au pairs 

Er zijn verschillende organisaties in Nederland, die je helpen wanneer je tijdens een tussenjaar als au pair in het buitenland wilt werken. Voor een vaste prijs, gaan deze organisaties op zoek naar een geschikt gastgezin in het buitenland. Ook zorgen ze dat je de juiste voorbereidingen treft. Denk aan het regelen van een visum en inentingen. Later op deze pagina lees je er meer over. 

Populaire landen om in een tussenjaar als au pair te werken 

Er zijn verschillende populaire landen voor een tussenjaar als au pair. Onder meer Amerika is een land waar veel gezinnen over een au pair beschikken. Wanneer je de Engelse taal machtig bent, kan dit een interessante optie zijn. In het bijzonder, wanneer je voor een gastgezin in een grote stad als New York of Los Angeles kiest. Het leven in Amerika is relatief duur, wanneer je dit vergelijkt met het leven in Nederland. Het niet hoeven bekostigen van je accommodatie en eten is een groot voordeel. 

Vergelijkbaar met Amerika is Australië. Ook hier is het leven relatief duur, wat in een tussenjaar als au pair werken een interessante optie maakt. Overigens werken scholieren en studenten in Australië niet alleen als au pair. Er zijn ook veel mensen die hier op een boerderij of ranch aan de slag gaan tijdens hun tussenjaar. 

Europese landen om als au pair te werken 

Een tussenjaar naar Amerika of Australië klinkt natuurlijk fantastisch! Je kunt er echter ook voor kiezen om iets dichter in de buurt van Nederland te blijven. In landen als Ierland, Frankrijk, Oostenrijk en bijvoorbeeld Italië zoeken gezinnen regelmatig naar een au pair. Het leven is hier qua kosten vergelijkbaar met ons eigen land. 

Visum en inentingen regelen bij een tussenjaar 

Afhankelijk van het land waar je tijdens een tussenjaar als au pair gaat werken, kan het noodzakelijk zijn om een visum aan te vragen en je in te laten enten tegen verschillende ziektes. De reeds genoemde voorbeelden Amerika en Australië vergen allebei dat je een visum aanvraagt om als au pair te kunnen werken, maar een inenting is hier niet nodig. Zou je naar een Aziatisch land vertrekken, dan heb je in veel gevallen wel een inenting nodig. Op de website van de GGD kun je achterhalen welke vaccinaties je nodig hebt en hoe ver voor je vertrek naar het buitenland je deze inenting moet halen. 

Veelgestelde vragen over tussenjaar als au pair in het buitenland 

Regelmatig stellen bezoekers van deze website vragen over het werken als au pair in het buitenland. Gek is dat niet, want er komt veel op je af bij het organiseren hiervan. Heb ik bijvoorbeeld een visum nodig om te werken in het buitenland? Moet ik me vooraf in laten enten? Enzovoorts. Hieronder vind je de vragen die het meest gesteld zijn over dit onderwerp. Mocht je zelf een vraag hebben, dan kun je deze achterlaten in de reacties onderaan de pagina. 

Moet ik een visum aanvragen om te werken als au pair?

In de meeste landen is het verplicht om een visum aan te vragen, wanneer je als au pair werkt in het buitenland tijdens een tussenjaar. Het aanvragen van een visum duurt vaak al snel meerdere weken.

Heb ik een inenting nodig bij werken als au pair tijdens mijn tussenjaar?

Het verschilt per land, of een inenting vereist is als je in een tussenjaar als au pair wilt werken in het buitenland. Je vindt meer informatie op de website van de GGD. Vraag de inenting tijdig aan.

Welke landen zijn populair onder Nederlandse au pairs?

Onder meer werken als au pair in Amerika tijdens een tussenjaar is populair. Ook worden veel Nederlandse scholieren en studenten au pair in Australië tijdens hun tussenjaar. Mede doordat het leven in deze landen erg duur is.

Waarom in een tussenjaar als au pair in het buitenland werken?

Vaak krijg je als au pair onderdak en eten aangeboden in het buitenland. Zo hoef je hier zelf niet voor te zorgen tijdens je tussenjaar. Je houdt zo geld over voor de rest van je reis in het tussenjaar.

Heb ik een opleiding nodig om als au pair te werken in het buitenland?

Nee, je hebt vaak geen opleiding nodig om tijdens je tussenjaar in het buitenland als au pair aan de slag te gaan. Wel moet je logischerwijs goed met kinderen overweg kunnen.

Plaats een reactie